ABN Amro weet niet genoeg over de nevenfuncties en privébelangen van haar commissarissen. Een regeling die belangenverstrengeling moet tegengaan, is bovendien uitgesteld.
Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een brief van de Nederlandsche Bank (DNB) die vorige maand aan ABN Amro-topman Gerrit Zalm werd verstuurd. Daaruit blijkt dat de bank pas in de loop van het jaar aan de eisen van de DNB denkt te voldoen.
Administratie niet op orde
Volgens DNB zijn de procedures waarmee inzicht wordt verkregen in de privébelangen van commissarissen nog niet ‘geformaliseerd’. De administratie over nevenfuncties die wel aanwezig is, wordt niet voldoende gebruikt om belangenverstrengeling tegen te gaan, aldus de toezichthouder. Daarnaast zouden onvoldoende regelingen zijn om handelen met voorkennis te voorkomen.
Een van de gebreken die DNB specifiek in de brief noemt, is dat ABN Amro haar commissarissen pas vraagt naar privébelangen als er sprake is van een concrete transactie. De bank stelde daar eerder een regeling over op, toen de toezichthouder ABN Amro daar over aansprak. Maar die regeling gaat volgens DNB niet ver genoeg.
'Onderzoek uit 2013'
Volgens ABN Amro is de kritiek 'deels achterhaald en opgelost'. De bank zegt in een persbericht dat de bevindingen uit een onderzoek van 2013 komen. In het voorjaar van 2014 stemde de raad van commissarissen in met een aanscherping van de procedures rond het registreren en monitoren van nevenfuncties. Er zou een meldingsplicht zijn van nevenfuncties. Die zouden bovendien iedere zes maanden worden gecontroleerd.
De commissarissen zijn volgens de bank daarnaast verplicht elk tegenstrijdig belang te melden. Ook voor privébeleggingen zou er een 'zeer strikt beleid' worden gevoerd.
Corruptierisico's ABN Amro
Vorige week werd de beursgang van ABN Amro uitgesteld door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, vanwege 'een aantal kwesties', waarbij hij de loonsverhoging van de topmannen expliciet noemde.
Zaterdag werd ook bekend dat de bank onvoldoende rekening houdt met corruptie bij een oliebedrijf in Rusland waar de bank zaken mee doet. Dat bleek uit dezelfde brief van DNB.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl